خودمراقبتی اجتماعی

هدف در اين رويكرد، توانمندسازي جوامع مختلف براي توسـعه محـيطهـاي سـالم اسـت. بـراي تحقـق ايـن هـدف، شوراهاي شهري و روستايي و شوراياريها ميتوانند نقش مهمي در جلب مشاركت اجتمـاع بـراي كنتـرل بـر عوامـل تعيين كننده سلامت داشته باشند. هدف اصلی اجرای برنامه خودمراقبتی اجتماعی: 1)آگاهسازي مردم از حقوق ومسؤوليتهاي اجتماعي خـود واسـتفاده از ظرفيـت محـيطهـاي ارائه مراقبتهاي سلامت براي رشد معنويت و اخلاق اسلامي در جامعه، 2) تحقق رويكرد سـلامت همـه جانبـه و انـسان سالم در همه قوانين، سياستهاي اجرايي ومقررات با رعايت اولويـت پيـشگيري بـردرمـان و3) افـزايش آگـاهي، مسؤوليت پذيري، توانمندي و مشاركت ساختارمند و فعالانه فرد، خانواده و جامعه در تـأمين، حفـظ و ارتقـاي سـلامت بـا استفاده از ظرفيت شوراهای اسلامی شهر/روستا/شورایاری ها و دهیاری ها می باشد.

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان/معاونت بهداشت
وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی
ملی
استانی
شهری
روستایی

شورای اسلامی شهر وروستا

حاکمیتی
تلفن همراه(برنامه کاربری)
تشخيص دستگاه
خدمت به ديگردستگاه هاي دولتي(G2G(
بهداشتی
آموزش
دستگاههاي اجرايي
خیر
خیر
در مرحله درخواست حضوری شهرستان-ستاد-مراکز خدمات جامع سلامت-خانه بهداشت غیرالکترونیکی برگزاری کارگاه آموزشی تدوین برنامه عملیاتی مشارکتی با شوراهای اسلامی شهر و روستا و دهیاری ها
در مرحله تولید
در مرحله ارائه نتیجه حضوری شهرستان-ستاد-مراکز خدمات جامع سلامت-خانه بهداشت غیرالکترونیکی حل مشکلات بهداشتی اولویت دار جمعیت تحت پوشش و منطقه تحت پوشش

فرایند ارائه خدمت

خودمراقبتی اجتماعی

1-دربرنامه خودمراقبتی اجتماعی گروه یا گروههای حامی سلامت کدامند؟ شوراهای اسلامی شهر و روستا - شورایاری ها-دهیاری ها

2- برنامه عملیاتی خودمراقبتی اجتماعی توسط چه گروهی تدوین و اجرا می گردد؟ برنامه عملیاتی مشارکتی در برنامه خودمراقبتی توسط تیم سلامت (مرکز خدمات جامع سلامت  و خانه بهداشت) و اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا، دهیاری ها و شورایاری ها تدوین می گردد پس از تایید برنامه توسط کارشناس آموزش سلامت اجرا گروه حامی سلامت ملزم به مشارکت در جهت رفع مشکلات اولویت دار منطقه می باشند.

3-خودمراقبتی اجتماعی درچه سطحی از واحدهای ارائه خدمات سلامت اجرا می گردد؟ این برنامه در سطح خانه های بهداشت و مراکز خدمات جامع سلامت اجرا می گردد.

توافقنامه سطح خدمت "عنوان خدمت"

1. مقدمه:

دستيابي به سطوح بالاتري از سلامت و ايمني در يك جمعيت خاص، نيازمند مشاركت بيشتر بخش‌هاي مختلف جامعه و استفاده از منابع، مهارت و دانش آنها و مردم است. هر گونه تلاشي براي ارتقاي سلامت و ايمني مردم نيازمند برنامه‌ريزي يك برنامه عملياتي دقيق و منسجم است.

در برنامه‌ريزي عملياتي بايد مشكلات گروه جمعيتي مورد نظر، محيط تحت پوشش و غيره مشخص شود. برنامه بايد فراگير و جامعه محور باشد زيرا برخورداري بخش‌هاي مختلف جامعه از اهداف مشترك باعث افزايش پايداري برنامه و هماهنگي جامعه گشته و عامل مثبتي براي ارتقاي سلامت و ايمني مردم محسوب مي‌شود.

يك جامعه سالم و ايمن، تاثير مثبتي بر بهره‌وري و توسعه دارد. چنين جامعه اي برخورداري عادلانه از فرصت‌هاي شغلي را تضمين كرده و باعث تامين و افزايش عادلانه منابع مورد مردم براي برخورداري از يك زندگي سالم و ايمن مي‌گردد. آشنايي با مفاهيم اين بخش، در تقويت مباني علمي و فني برنامه‌ريزي عملياتي براي ارتقاي سلامت و ايمني جمعيت مورد نظرتان موثر است.  خودمراقبتي اجتماعیفرآيندي انتخابي، مشاركتي و فعال براي ارتقاي سلامت یک جامعه است كه توسط ائتلافي از شهروندان آن جامعه، طراحي، اجرا، پايش و ارزشيابي مي¬شود.

2.          هدف

هدف کلی این خدمت : هدف کلی این برنامه توانمند سازی جوامع مختلف برای توسعه محیط های سالم می­باشد، برای تحقق این هدف، شوراهای شهری و روستایی و شورایاری­ها می­توانند نقش مهمی در جلب مشارکت اجتماع برای کنترل بر عوامل تعیین کننده سلامت داشته باشند.

1. مسئولیت‏

شرح وظایف معاونت بهداشت براي اجراي برنامه خودمراقبتی اجتماعی:

شناسايي شوراهای شهری/ روستایی و شورایاری تحت پوشش

فراخوان و دعوت شوراهای مذکور

جلب مشارکت و همکاری شوراها در زمینه توسعه سلامت شهرها و روستاها

پیگیری از شوراها جهت تعیین رابط سلامت

برنامه ريزي برای برگزاری كارگاه برنامه ریزی عملیاتی مشارکتی( مجازی/ حضوري) به منظور آموزش و توانمندسازی اعضا شوراها، پیرامون مفاهیم مدیریت سلامت

جلب مشارکت و همکاری شوراهای شهر/روستا و شورایاری ها در طرح های ملی

ارزشيابي خارجی برنامه

تقدیر از شوراهای حامی سلامت

4.          تعهدات متقابل خدمت‏گیرنده و دستگاه اجرایی

وظایف شوراهای شهری، روستایی و شورایاری شامل موارد زیر است:

برگزاری جلسه (حداقل هر سه ماه یکبار)، تهیه صورتجلسات، پیگیری مصوبات و اقدامات مربوطه

تدوین برنامه عملیاتی (یکساله)، تعهد به اجرای آن

اجرای برنامه ارتقای سلامت در محله و جامعه طبق کارگاه برنامه ریزی مشارکتی (ضمیمه شماره 1)

ارسال برنامه عملیاتی تدوین شده به دانشگاه/مرکز بهداشت شهرستان

همکاری در جهت برگزاری جلسات آموزشی

فراهم کردن امكانات و تسهيلات رفاهی بهداشتی و درمانی در محله و جامعه

ارزشیابی داخلی (هر شش ماه) و بازنگری برنامه در صورت لزوم (براساس برنامه عملیاتی تدوین شده و دستیابی به اهداف، ارزشیابی داخلی انجام گردد)

ارسال ارزشیابی داخلی به دانشگاه/مرکز بهداشت شهرستان

اصلاح/تغییر خط مشی های شورای شهر/روستا و شورایاری به منظور ایجاد محله سالم

هدایت منابع شهر و روستا در جهت توسعه سلامت

توسعه شاخص های شهر و روستای سالم

تقویت اجرای طرح های ملی با بهره مندی از ظرفیت شوراهاتعهدات متقابل خدمت‏گیرنده و دستگاه اجرایی

1. هزینه‏ ها و پرداخت‏ها

کلیه هزینه های اجرای این برنامه از طریق جلب حمایت شوراهای اسلامی شهر و روستا تامین می شود.

6.          دوره عملکرد

این خدمت از 1394 تا کنون در سیستم بهداشتی در حال اجرا هست وخواهد بود.

7.          خاتمه توافقنامه

اقای دکتر میرزایی-گروه اموزش واتقای سلامت