مقدمه:
تقریبا یک سوم جمعیت جهان به میکروب سل آلوده و در خطر ابتلا به بیماری سل قرار دارند و هر ساله حدود 9 میلیون نفر به سل فعال مبتلا شده و حدود 1.5 میلیون نفر در اثر این بیماری جان می سپارند.
بیش از 90 درصد موارد بیماری و مرگ ناشی از سل در کشورهای در حال توسعه رخ می دهد، کشورهایی که 75 درصد موارد بیماری در آن ها به فعال ترین گروه سنی به لحاظ اقتصادی تعلق دارد. در این کشورها یک فرد بزرگسال مبتلا به سل بطور متوسط 3 الی 4 ماه قادر به کار کردن نبوده و لذا 20 تا 30 درصد درآمد سالانه خانواده وی از دست می رود؛ این در حالیست که با مرگ چنین فردی به طور متوسط 15 سال درآمد خانواده یکجا از بین خواهد رفت.
واضح است که سل به جز لطمات اقتصادی، اثرات منفی غیرمستقیم دیگری نیز بر کیفیت زندگی بیماران یا افراد خانواده آن ها دارد.( نظیر طرد شدن زنان مبتلا ازخانواده هایشان بدلیل نگرش های غلط موجود یا ترک تحصیل فرزندان بیماران به دلایل مختلف)
آلودگی همزمان به ویروس ایدز، خطر ابتلا به بیماری سل را به طور معناداری افزایش می دهد که کشورهای با شیوع بالای HIV، به ویژه کشورهای آفریقایی ، شاهد افزایش چشمگیر تعدادبیماران مبتلا به سل و افزایش 2 تا 3 برابر میزان های بروز گزارش شده سل در دهه 90 بوده اند.
همزمان ، مقاومت چنددارویی که نتیجه مدیریت ضعیف درمان سل است مشکلی جدی و رو به فزونی در بسیای از کشورهای جهان می باشد.
با این وصف پیشگیری از ابتلا افراد به این بیماری و تشخیص و درمان به موقع می تواند تا حد بسیار زیادی مانع مرگ و میر و ایجاد عوارض ناشی از این بیماری در جوامع بشری گردد.
هدف کلی این خد مت: پیشگیری از ابتلا و همچنین تشخیص و درمان به موقع بیماران مبتلا از طریق بیماریابی فعال در گروههای هدف پرخطر و بیماریابی غیرفعال در عموم جامعه می باشد که توسط معاونت بهداشتی مدیریت و اجرا می گردد.
مسئولیت:
معاونت بهداشتی اقدامات زیر را برنامه ریزی و نظارت می نماید:
1-بیماریابی فعال و غیرفعال در گروههای هدف برنامه
2-نمونه گیری رایگان از افراد مشکوک
3- تشخیص بیماران مبتلا به سل و درمان رایگان
4-آموزش در جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری
پرداخت ها و هزینه ها:
نمونه گیری جهت تشخیص بیماری و داروهای ضد سل رایگان می باشد.
.