رفتن به محتوای اصلی
x

دستگاه اجرایی:دانشگاه علوم پزشکی اصفهان/معاونت بهداشتی

عنوان خدمت:ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات روانپزشکی

دستگاه اجرایی مادر:وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

شناسه خدمت:16042573100

ابتدا غربالگری اولیه  سلامت روان برای کلیه افراد گروه هدف(5-59 سال) انجام می شود  کلیه افراد غربال منفی جهت دریافت آموزش های مهارت های زندگی، فرزند پروری و خودمراقبتی به کارشناس روان ارجاع داده می شوند و افراد غربال مثبت جهت بررسی و انجام ویزیت اولیه (شرح حال روانپزشکی) به پزشک ارجاع و در صورت تشخیص بیماری  ثبت بیماری در سامانه سیب انجام و برای آنها دارو تجویز می شود و جهت انجام خدمات روانشناختی به کارشناس سلامت روان ارجاع داده می شوند.

دسترسی:

ویژگیهای خدمت

توافقنامه سطح خدمت "ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات روانپزشکی"

.          مقدمه

مفهوم اختلالات روانپزشکی مثل بسیاری از مفاهیم در طب و علوم دیگر فاقد تعریف عملی ثابتی که پوشاننده همه موقعیتها باشد بوده است. قابل قبولترین تعریف اختلالهای روانی را به صورت زیر توصیف می کند؛ هر یک از اختلالات روانی به صورت یک سندرم یا الگوی رفتاری یا روانشناختی مهم بالینی تصور شده است که در یک فرد روی می‌دهد و با ناراحتی (یک علامت دردناک) یا ناتوانی (تخریب در یک یا چند زمینه مهم عملکرد) یا با افزایش قابل ملاحظه خطر مرگ ، درد ، ناراحتی و ناتوانی یا فقدان مهم آزادی  همراه است.به علاوه این سندرم یا الگو نباید صرفا یک پاسخ قابل انتظار و تایید شده فرهنگی در مقابل رویدادی خاص مثلا مرگ یک شخص مورد علاقه باشد.  علت اصلی هر چه باشد فعلا باید آن را تظاهر یک اختلال کارکردی زیست شناختی رفتاری یا روانشناسی در فرد تلقی نمود. به منظور شیوع اختلالات روانپزشکی در سطح کشور، سه مطالعه اپیدمیولوژیک با سه ابزار مختلف صورت گرفته است. در این سه مطالعه که در سالهای 1378، 1380 و 1390 صورت انجام شده است شیوع اختلالات روانی به ترتیب 21، 10/17 و6/23 درصد برآورد شده است. نتایج این مطالعات نشان می دهد که شیوع اختلالات روانپزشکی به صورت نگران کننده در حال افزایش است. بنابر این شناسایی و تشخیص به موقع این اختلالات گام مهم در جهت درمان و پیشگیری از عوارض این اختلالات می باشد. در مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی و پایگاه های سلامت تشخیص ئ درمان اختلالات روانپزشکی بر عهده پزشک شاغل در این مراکز می باشد که پس از انجام غربالگری اولیه که توسط مراقب سلامت و یا بهورز انجام می شود صورت می پذیرد.

2.          هدف

هدف کلی این خدمت : هدف کلی از ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات روانپزشکی ،غربالگری اختلالات روانپزشکی در گروه های سنی، تشخیص بموقع  و درمان آن در جهت کاهش عوارض این اختلالات بر سلامت و کیفیت زندگی افراد مبتلا به این اختلالات می باشد که توسط معاونت بهداشتی مدیریت واجرا می گردد.

3.          مسئولیت‏

معاونت بهداشتی اقدامات زیر را برنامه ریزی ونظارت می نماید

ارزیابی اولیه سلامت روان در گروه های سنی .

شناسايي افراد غربال مثبت در ارزیابی اولیه سلامت روان.

ارجاع افراد غربال مثبت به پزشک جهت تشخیص اختلالات روانپزشکی

گرفتن شرح حال روانپزشکی و تشخیص اختلال روانپزشکی توسط پزشک مرکز.

درمان اختلال روانپزشکی طبق دستورالعمل توسط پزشک مرکز

ارجاع فوری به بیمارستان در صورت تشخیص اختلالات روانپزشکی

ارجاع غیر فوری به کارشناس سلامت روان در صورت نیاز به روان درمانی

ثبت تشخیص و اقدامات انجام شده در سامانه سیب

 

 

 

4.          تعهدات متقابل خدمت‏گیرنده و دستگاه اجرایی

افراد گروه سنی 5-59 سال توسط مراقبین سلامت و یا بهورز مورد غربالگری اولیه قرار می گیرند و در صورت مثبت بودن نتیجه غربال گری اولیه جهت تشخیص و درمان اختلالات روانپزشکی به پزشک مرکز ارجاع داده می شوند. خدمت گیرنده ملزم به رعایت توصیه های ارائه شده  و مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک می باشد همچنین در صورت ارجاع به روانپزشک ملزم به مراجعه به روانپزشک و ارائه پاسخ روانپزشک به پزشک مرکز می باشد. همچنین متعهد می شود که در فواصل تعیین شده توسط پزشک مرکز جهت دریافت مراقبت به مراکز خدمات جامع سلامت و خانه های بهداشت مراجعه نماید.

5.          هزینه‏ ها و پرداخت‏ها

تعرفه این خدمات  طبق دستور وزارت بهداشت رایگان می باشد.

6.          دوره عملکرد

این خدمت از سال 1395 تا کنون در سامانه سیب سیستم بهداشتی در حال اجرا و ثبت می باشد.

7.          خاتمه توافقنامه

---