مقدمه:
دورۀ شیرخوارگی از حساس ترین مراحل زندگی است که نیاز به مراقبت های دقیق بهداشتی و تغذیه ای دارد. شیر مادر اساسی ترین ماده ای است که می تواند به تنهایی تمامی نیاز های تغذیه ای شیرخوار را از بدو تولد تا پایان 6 ماهگی تامین نماید و تداوم آن همراه با غذا های کمکی و در طول سال دوم عمر می تواند ضمن پیشگیری از بسیاری بیماری ها در دوران کودکی، بهترین الگوی رشد و تکامل را فراهم آورد. این تاثیر از اولین ساعات و روز های زندگی بخوبی اثبات گردیده است بطوریکه سازمان های بهداشتی جهان اظهار می دارند، شروع شیر مادر در ساعت اول زندگی موجب ادامه حیات نزدیک به یک میلیون نوزاد در سال می شود. موفقیت مادران در شیردهی تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد و مراقبت ها و حمایت های لازم باید در مراحل مختلف قبل و حین بارداری، بلافاصله پس از زایمان و در مراحل حساس روز های اول بعمل آید و پس از آن مشاوره کارکنان بهداشتی درمانی با مادر برای حل مشکلات شیردهی و بویژه تحکیم اعتماد بنفس او نسبت به کفایت شیرش برای تغذیه شیرخوار، جلب حمایت خانواده در ایجاد آرامش و محیط مناسب برای شیردهی مادر، وجود قوانین حمایتی برای بازگشت مادر به محل کار پس از زایمان، انتقال اطلاعات و پیام های کلیدی توسط رسانه ها و عدم تبلیغات گمراه کننده تغذیه مصنوعی از عوامل موثر در موفقیت مادران در مراحل مختلف شیردهی می باشد. در کشور ما همگام با شروع فعالیت های ترویج تغذیه با شیرمادر، ایجاد بیمارستان های دوستدار کودک از اولویت های برنامه کشوری قرار گرفت و اینک پس از گذشت سال ها با توجه به نتایج و دستاورد های جهانی اجرای ده اقدام، همچنان از اولویت ها محسوب می شود که نیازمند تقویت و گسترش است. در بیمارستان های دوستدار کودک، آموزش مادران باردار، تماس پوستی مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد، شروع بموقع تغذیه با شیر مادر ظرف ساعت اول تولد، تداوم تغذیه با شیر مادر بطور مکرر و انحصاری، هم اتاقی ساعته مادر و شیرخوار، عدم استفاده از بطری و گول زنک، آموزش و حمایت مادران... از اهم فعالیت ها برای شروع موفق ۲4 شیردهی است که تداوم آن را نیز تسهیل می نماید.
اهداف توافقنامه :
اهداف اختصاصی پایش و ارزیابی مجدد:
- حمایت و ایجاد انگیزه در کارکنان برای حفظ فعالیتهای دوستدار کودک.
- مشخص نمودن این که آیا تجربیات مادران در بیمارستان به آن ها در تغذیه با شیر مادر کمک می کند.
- تعیین اینکه آیا بیمارستان در هیچ یک از 10 اقدام ضعیف عمل می کند و آیا برای بهبود وضعیت آن اقدام، فعالیت خاصی مورد نیاز می باشد.
ارزیابی مجدد بيمارستان و لحاظ نمودن امتیازات دوستدار کودک در استانداردهای اعتبار بخشی
بسیار مهم است بیمارستان هایی که به عنوان دوستدار کودک انتخاب می شوند به طور منظم و دور ه ای (با استفاده از ابزار راهنمای ارزیابی مجدد بیمارستان دوستدار کودک) ارزیابی مجدد شوند. ارزیابی مجدد می تواند اطمینان دهد که بیمارستان 10 اقدام و کد بین المللی بازاریابی جانشین شونده های شیر مادر و قانون شیر مادر را به خوبی اجرا و حفاظت می کند و به حمایتهای مورد نیاز مادران و کودکان ادامه می دهد . از آنجا که بیمارستان دوستدار کودک معیار های قابل اندازه گیری و استاندارد های بین المللی دارد و این ها ابزاری برای ارزیابی چگونگی اجرای استاندارد ها و معیار ها هستند، معیار ها در اعتبار بخشی مرا کز درمانی و حا کمیت بالینی گنجانده می شود و ضوابط و معیار های دوستدار کودک و امتیاز کسب شده بیمارستان در اجرای ده اقدام تغذیه با شیر مادر در ارزیابی های مجدد سالانه با سنجشهای مشخص در ارزشیابی بیمارستان ها مد نظر قرار می گیرد.
دوره عملکرد :
ارزیابی مجدد بیمارستان های دوستدار کودک به صورت سالانه انجام می شود. نتایج ارزیابی مجدد بیمارستان هایی که ارزیابی گردیده اند، هر 6 ماه در کمیته دانشگاهی ترویج تغذیه با شیر مادر دانشگاه مطرح و مداخلات سطح بندی شده برنامه ریزی و مصوب می شود. درصورتی بیمارستان نتواند امتیاز لازم را کسب نماید و مشکلی در اجرای هر یک از اقدامات ده گانه بیمارستان های دوستدار کودک راداشته باشد مهلت سه ماهه به بیمارستان داده می شود تا برای ارتقاء اقدامات مداخلات لازم را طراحی و اجرا نمایند. پس از 3ماه مجدداً بیمارستان بازدید می شود و چنانچه اشکالات برطرف شده باشد گزارش بهبود امتیازات و اجرای مداخلات توسط کارشناس شیر مادر شهرستان برای ستاد وزارتخانه ارسال می گردد تا اقدامات لازم جهت صدور گواهینامه اعتباربخشی صورت پذیرد.
مسئولیت:
مسئولیت ارزیابی مجدد بیمارستان به عهده معاون بهداشت دانشگاه/ دانشکده می باشد. نظارت بر این امر به عهده کمیته دانشگاهی شیر مادر خواهد بود .لازم است نتایج ارزیابی مجدد بیمارستان هایی که ارزیابی گردیده اند، هر 6 ماه در کمیته دانشگاهی ترویج تغذیه با شیر مادر دانشگاه مطرح و مداخلات سطح بندی شده برنامه ریزی و مصوب شود.گروه ارزیابی مجدد و یا گروه ها در دانشگاه های بزرگ( متشکل از کارشناسان شیرمادر معاونت بهداشتی، معاونت درمان و کارشناسان شهرستانی این دو حوزه می باشند. حسب مورد در دانشگاههای بزرگ می توانند از کارشناس مسئول شیر مادر بیمارستان ها نیز در گروه های ارزیابی مجدد سایر بیمارستان ها استفاده نمایند. بر اساس مسافت شهرستان ها و نیز تعداد بیمارستان ها، تعداد اعضاء ،کارشناس شیر مادر بیمارستان در گروه های ارزیابی مجدد می تواند تا دو نفر هم باشد .
تعهدات خدمت گیرنده و دستگاه اجرایی :
ارزیابی مجدد بر اساس انواع مصاحبه ها و تکمیل فرم ها سازماندهی شده است. جایی که به زنان باردار خدمتی ارائه نمی شود یا جایی که بخشی از ابزار ارزیابی بدلیل ماهیت بیمارستان قابل استفاده نیست، ارزیابی دوستدار کودک بر خدماتی که ارائه می شود متمرکز خواهد بود. پس از تکمیل کلیه فرم ها، نتایج به فرمهای جدا گانه ای با عنوان (فرمهای خلاصه اطلاعات جمع آوری شده و گزارش نتایج )منتقل می گردد. مرحله استخراج نتایج، امتیازدهی، ارائه گزارش و تدوین طرح مداخله با زمان بندی مشخص برای اجرای اقدامات لازم و رفع نقایص در طی جلسه کمیته بیمارستانی شیر مادر انجام و مستند می گردد.مصاحبه ها،ررسی اطلپرداخت هزینه ا و اعات مکتوب و مشاهدات مصاحبه ها، بررسی اطلاعات پرداخت ها و هزینه ها:
پرداخت ها و هزینه ها:
در بیمارستان های دوستدار کودک خصوصی مطابق با دستورالعمل هزینه بازدید و نظارت پرداخت می گرددمارستانهای دوستدار کودک تورالعمل هزینه بازدید و نظارت پرداخت مدد. پپپپپرداپپپمکتوب و مشاهدات مصاحبه ها، کتو
خاتمه توافقنامه
جمع آوری و تجزیه و تحلیل آمار و اطلاعات:
نتایج ارزیابی مجدد بیمارستان دوستدار کودک جهت ورود در نرم افزار جمع بندی و به صورت سالانه به اداره سلامت کودکان ارسال می گردد.