رفتن به محتوای اصلی
x

دستگاه اجرایی:معاونت بهداشت

عنوان خدمت:غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید

دستگاه اجرایی مادر:دانشگاه علوم پزشکی

شناسه خدمت:16042573100

غربالگری نوزادان از نظر بیماری کم کاری تیروئید

دسترسی:

ویژگیهای خدمت

توافقنامه سطح خدمت "عنوان خدمت"

.          مقدمه

بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید وضعیتی ازکمبود هورمون تیروئید قابل درمان است که درصورت عدم تشخیص به هنگام ویا درمان نامناسب می تواند باعث بروز عقب ماندگی شدید واختلال دررشد کودک گردد.عدم تشخیص ودرمان مناسب وبه هنگام بیماری درمبتلایان ، باربیماری سنگینی رابرخانواده وجامعه وارد می کند .به دليل كم و غير اختصاصي بودن علائم و نشانه هاي هيپوتيروئيدي نوزادان در اوايل دوران شيرخوارگي و نوزادي ، در اغلب موارد تشخيص بيماري با تأخير صورت مي گيردو شناسايي ودرمان باتأخيربيماري باعوارض جبران ناپذيرمغزي بويژه كاهش ضريب هوشي درمبتلايان همراه است درحالی که درصورت تشخیص به هنگام،درمان ساده ،ارزان وموثرمی باشدو از عوارض بيماري پيشگيري بعمل مي آيد. باغربالگری نوزادان وشناسایی بیماران ودرمان مناسب آنان ،عوارض جدی بیماری اتفاق نیفتاده وبا حفظ ضریب هوشی طبیعی دربیمار ،فردی مولد وسالم به جامعه تحویل داده می شود. درحال حاضر غربالگری ازپاشنه ی پای نوزادان در کلیه مراکز منتخب نمونه گیری در سطح استان انجام می شود. نام وآدرس مراکز منتخب در کارتی که درهنگام تولد دربیمارستان به والدین نوزاد داده می شود، آورده شده است . بهترین زمان برای انجام نمونه گیری 3تا5 روز پس از تولد است وباید 72 ساعت کامل از تولد نوزاد گذشته باشد . درموارد بسیار کمی نتیجه ی آزمایش نوزاد غیرطبیعی خواهد بود و به این معنا نیست که نوزاد حتما بیمار است بلکه نیاز به بررسی بیشترودرصورت لزوم آزمایشات تکمیلی دارد . دراین موارد پرسنل بهداشتی درمانی به والدین نوزاد جهت پیگیری اطلاع خواهند داد پس والدین سعی کنند درهنگام آزمایش آدرس و شماره تلفن دقيقي از خود در اختيار پرسنل بهداشتي درماني قرار دهند تا در صورت لزوم دسترسي به آنها به آساني امكان پذير باشد.درپایان ذکر این نکته ضروری است که زمان در درمان نوزاد مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید از طلا باارزش تر است .

2.          هدف

هدف کلی این خدمت : شناسایی وکنترل نوزادان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید (ch) ، درمان وپیشگیری ازعوارض آن می باشد که توسط معاونت بهداشتی مدیریت واجرا می گردد.

3.          مسئولیت‏

معاونت بهداشتی اقدامات زیر را برنامه ریزی ونظارت می نماید

غربالگري نوزادان در بدو تولد جهت تشخيص بيماري CH.

شناسايي نوزادان مبتلا  CHدر بدو تولد.

كنترل و درمان نوزادان مبتلا به بيماري  . CH

پيشگيري از عقب افتادگي ذهني و ديگر عوارض CH با درمان و كنترل دارويي.

شناسايي نوزادان مبتلا به افزايش گذراي TSH در اوايل تولد

كنترل و درمان نوزادان مبتلا به افزايش گذراي TSH در صورت نياز به درمان

 

4.          تعهدات متقابل خدمت‏گیرنده و دستگاه اجرایی

والدین نوزاد که گیرنده خدمت برای نوزادشان هستند باید در روز 3تا 5 روزگی به مراکز منتخب نمونه گیری مراجعه نمایند وآدرس ومشخصات دقیق از خود بدهند وپرسنل مرکزنمونه گیری نیز موظف هستند جواب آزمایش مشکوک را پیگیری نمایند واقدامات لازم را انجام دهند واگر خانواده مراجعه کرد جواب آزمایش سالم را گزارش دهند.

همچنین اگر نوزادی شامل نمونه گیری مجدد می شود که از طرف پرسنل بهداشتی به آنها گفته می شود باید در زمان مشخص شده برای آزمایش مجدد پاشنه پا مراجعه نمایند.

5.          هزینه‏ ها و پرداخت‏ها

تعرفه این آزمایش هرستال با توجه به کتاب ارزش نسبی خدمات آزمایشگاه محاسبه می گردد طبق دستور وزارت بهداشت نیمی از هزینه از خانواده گرفته می شود که در سال جاری فعلا هزینه برای انجام غربالگری 464074 ریال برای نمونه مجدد226471 ریال ونمونه سوم وچهارم در صورت لزوم رایگان می باشد.تعرفه هرسال تغییر می کند.

6.          دوره عملکرد

این خدمت از مهرماه سال 1384 تا کنون در سیستم بهداشتی در حال اجرا هست وخواهد بود.

7.          خاتمه توافقنامه

---